Monday, 9 October 2017

LAZY TRIP - CHINA - WUZHEN - PART 2

Lepas bersiap siap tu aku pun jalan kaki nak masuk water town.Kalau dari hostel aku ni ada satu entrance yang boleh masuk untuk east punya sebab tak plan nak masuk  2 tempat so aku kena menapak pergi main entrance maknanya tempat yang mula mula aku sampai tadi.Ni salah satu kesilapan aku sebab tak masuk 2 side.Takpe benda dah lepas.Hal lalu jangan di kenang.

As one of the top six ancient towns in the southern region of the Yangtze River, Wuzhen boasts more than six thousand years of history and has always been a fertile land with abundant rice, fish and silk. It preserves the ancient appearance well and oozes charm of the water town itself. The small town, with houses made of black bricks and gray tiles contrasting sharply with the white walls, making it appear like a Chinese ink wash drawing. Stone bridges are seen here and there. Small boats with black awnings are floating on the murmuring rivers. Whether wandering along the riverside or strolling in the lanes paved with blue flagstones, you will be deeply impressed by the picturesque scenery and slow lifestyle.

A crisscrossing river divides the whole Wuzhen Water Town into four scenic sections, which are respectively called as Dongzha, Nanzha, Xizha, and Beizha by local people. Since Nanzha and Beizha are less developed, tourists often prefer to visit Dongzha and Xizha. Dongzha maintains the basic original layout while Xizha has been reconstructed to reproduce the ancient appearance of the water town. Compared with Dongzha, Xizha is more bustling with numerous shops. 


https://www.travelchinaguide.com/attraction/zhejiang/hangzhou/wuzhen.htm

Kalau tadi rasa macam jauh je.Tapi bila jalan kaki dari hostel takde la jauh mana.Aku jalan kaki dalam 10 minit je dah sampai main entrance.Nak masuk sini bukan free ok tapi kena bayar.

Mula mula kena beli tiket dulu.Sebab aku ala ala ngong ngong sikit hari tu aku beli tiket untuk masuk area West sahaja 120 Yuan padahal kalau beli combo 150 yuan (West & East).Bayar tiket mahal mahal tapi map pun  tak dapat kemut tahap cipan la cina cina bukit ni.Patutnya orang dah bayar mahal mahal kasilah map free.Salah satu hazab bedah jalan kat cina yang aku tak suka.Habis benda nak kemut

Sila masuk dan tunjuk tiket pada akak yang jaga
Boleh tahan besar jugak nak pusing kalau 2 site







tea house pun ada





ada kedai roti juga kat dalam sini.kalau terdesak  kelaparan boleh beli










Aku sempat spend 1 jam je dalam ni.Sebab tetiba sakit kepala,pastu rasa pening and nak muntah.Aku rasa perut aku masuk angin.Tambah pulak bila cina cina ni asyik menjerit je lagi bertambah stress aku.Aku fikir fikir baik aku balik hostel je.Memang aku tak tahan.Nak berjalan lagi pun rasa pening.Kejap kejap aku duduk.

Kakak tu jual jagung rebus.Tapi aku bau macam ada chinese herbs terus aku tak jadi beli.Tapi ummah cina ramai je yang beli.Sedap pulak aku tengok diorang makan.

Sebab aku rasa macam dah tak boleh tahan aku terus je balik hostel.Macam rugi je sebab tak boleh lama lama dalam ni.Tapi apa boleh buat perut aku lebih memerlukan perhatian.Sebab aku sayang perut aku so aku mengalah dengan keinginan aku.So aku takde banyak gambar kat sini.

Pada aku tempat ni memang lawa.Kalau nak rasa nak relax boleh je datang.Tapi kena tahan la suara suara cina bukit ni.Waktu aku sampai orang agak ramai.Cina cina bukit la sape lagi khennn.Bising tu memang di mana mana la.Kalau nak tau lain lain punya water town yang top boleh baca kat chinatravel guide

Kalau tak silap aku dalam ni ada jugak hotel.Kalau rasa nak bermalam kat dalam.

boleh chekc kat sini  ------->  http://www.wuzhen.com.cn/english/contact_us.asp