Tuesday, 27 December 2016

SANTAI MUSIM LURUH 2015 - DAY 2 - PART 2

Garden Of Morning Calm - part 2

Aku pergi time autumn so yang terpaling gah haruslah bunga Chrysanthemun.

Apa yang aku baca garden ni sangat cantik pada musim bunga dan musim luruh.Cuma waktu aku sampai tu banyak lagi pokok pokok yang belum bertukar warna.

Jom ar aku bawak jalan jalan tengok apa yang ada dalam ni.Amoi HK dah sibuk selfie.Dia dah ke depan aku je yang masih kat belakang.Meh jalan slow slow tengoh apa ada kat dalam ni.






makcik sedang gosip.Suasana yang jarang jarang aku tengok kat Malaysia.Happy je tengok makcik ni gelak gelak.Rajin diorang spend time together.Kalau kat Malaysia makcik makcik  buat apa ?   sila jawap sendiri 

rumah ni cantik tapi depan tu macam ada sikit semak samun so terus nampak macam rumah hantu.Apa ke malas sangat diorang ni nak bersihkan semak tu semua,entrance fee bukan main mahal lagi,Lepas 2 minggu aku balik dari korea aku ada nampak kat ig orang pose depan rumah tu dah cantik dah

Ada tea house juga kat dalam.Tapi aku tak masuk pun dan tak tahu dia jual menu apa.Sesiapa yang ada pergi boleh try and error
Activity susun batu tu menarik jugak aku tengok,tapi aku tak ambik tahu simbolik apa susun batu tu.Adakan dengan susun batu macam tu kita boleh dapat suami yang kaya raya berharta dan berduit kepok kepok kah ?  Tapi aku macam pernah terbaca artikel pasal susun batu ni tapi lupa kat mana,tapi kalau korang rajin mohon google sendiri.

Masa aku berdiri depan gift shop ni ada sorang pempuan tergolek jatuh depan aku.Aku pun tak tahu nak gelak ke nak kesian hahahahah,sape suruh kau berselfie dekat anak tangga kan dah tergolek cam nangka busuk,sampai terselak skirt nasib tak nampak spender and orang tak ramai.Cepat cepat kawan pempuan tu datang tolong.

banyak semak terus nampak tak lawa

Jalan jalan punya jalan sampai tak sedar jam dah dekat kul 2.00 petang,Aku janji ngan amoi HK nak tunggu dia kat entrace jam 2.30, so aku masih ada masa nak berpeleseran dalam ni.Tapi bila hujung hujung tu macam bosan sebab takde apa nak tengok dah.Aku rasa taman ni paling lawa pun yang kat tengah tengah tu je kot.

Bila dah cukup masa tu aku pun pergi entrace.Tapi bila aku sampai tu amoi HK non hado lagi,tapi bus dah ada.Aku macam serba salah nak cabut dulu ke nak tunggu dia.Aku yang beria ria janji dengan dia tetiba aku cabut dulu, huhuhuu jahatnya bila berperangai begitu.Hari pun dah petang aku ada tempat lain nak pergi kalau tunggu dia mahu jam berapa sampai.

So aku decide balik dulu.Masa naik bus tu aku toleh toleh jugak mana tahu tetiba dia muncul ke,tapi sampai bus jalan pun dia tak muncul.I'M soooooooo sorry amoi sebab bagi janji palsu.Aku doa dia selamat balik ke Hongkong dan hidup gembira,Jodoh kita sampai setakat tu saja dimusim luruh ini.

Nasib bus yang aku naik tak ramai orang,so dapatlah tempat duduk.Hilang lenguh jap.Disebabkan tadi aku main naik je bus dengan harapan bus akan terus ke train station rupa rupanya last bus stop adalah cheongpeong bus station.Bus station terletak macam dekat pekan kecil.Tapi tak jauh mana dari station station,kalau jalan kaki dalam 10 minit je.

Sebab aku malas nak jalan kaki,so aku naik bus lain yang pergi ke train station.Memula tu macam gelabah jugak tapi berkat tak malu bertanya driver bus suruh aku tunggu and dia suruh aku naik bus lagi satu.Beria ria dia suruh aku tunggu.Dalam 10 minit juga aku menuggu bus jalan.Dalam bus tu aku sorang je,cuak pun ada mana tahu driver tu nak buat jahat ke.

Tak sampai 5 minit aku dah sampai train station.Lari lari sebab nak kejar train.Tunggu train tak lama dalam 5 minit je,Tapiiiiiii paling hazab orang dalam train dalam ramai yang amat,aku tak dapat tempat duduk sadissssss !

Sebab aku takde tempat duduk aku duduk je kat lantai.Lama lagi nak sampai interchange station.Sempat aku makan minum dalam train.Dalam train layan perasaan sendiri,layan perasaan bersalah sebenarnya

Sesapa yang rasa nak pergi tu boleh je kalau ada masa.Tapuiiiiii kalau nak buat pre wedding photo lawa kot,wish me luck hoccay ! 

SANTAI MUSIM LURUH 2015 - DAY 2 PART 1

Hari ke 2

Takpe kan lepas setahun baru entry keluar.Aku malas nak load pic sebenarnya.Jangan carut aku hoccay

Pagi tu aku bangkit awal.Tapi amoi yang lain masih tidur lagi.

Bangun pagi terus ke pantry.Pagi tu breakfast bebiasa je.Pantry pun sunyi sepi lagi.Aku yang ada dengan makcik cleaner sedang kemas kemas.Sempat la say hi.


Sambil sambil makan tu aku study sikit tempat aku nak pergi tu.Usha usha juga tempat lain yang aku boleh pergi,tapi sebab aku dah schedule semua tempat aku nak pergi so macam malas  nak tukar tukar.

Waktu aku tengah makan tu masuk 2 orang pempuan.Diaorang duduk meja sebelah.Sempat la kitaorang borak borak.Diorang baru sampai semalam.Dari Filipino katanya.

Apa pun pagi tu aku bersiap  siap dulu,pergi ke tak fikir kemudian.Sampai Seoul station baru aku decide nanti nak kesana atau tak.

Pagi tu aku keluar dekat jam 10.00 pagi.

Sampai Seoul station aku tengok subway map dulu.

Paling lemah bila nak tukar line subway.Memang maki maki dalam hati.Aku nak pergi Garden of Morning Calm.

baca sini ------> GARDEN OF MORNING CALM  

baca sini pun boleh ------> GARDEN OF MORNING CALM

Macam mana nak pergi sana pun  ada kasi tau dalam tu,jangan malas tau sebab aku tak suka orang malas,aku malas takpe.


Sampai kat station tu kena tunggu bus lagi.Masa tu matahari dan tinggi.Aku siap dah peluh peluh.Tunggu bus pun nan hado.Ramai jugak yang menunggu bus.

Masa  aku duduk kat bus stop ada  pempuan tegur aku.Amoi dari HongKong.Sorry amoi Hongkong aku bagi janji palsu pada kau.

Ceritanya masa tunggu bus tu aku dengan dia sakan la borak borak.Sambil sambil borak tu jeling jeling bus yang tak kunjung tiba.Hari dah makin tengahari tapi bayang bus tak muncul muncul.Stress pun ada.

Tetiba ada sorang pakcik bagi tahu kalau weekend bus memang lambat.Aku memula ingat pakcik tu tipu ke apa,rupanya memang betul during weekend bus memang lambat katanya faktor kesesakan lalulintas.Kawasan kampung je pun sesak apa benda ntah.Dekat bus stop ada bus schedule so boleh refer kat situ.

So aku dengan amoi Hongkong decide share teksi je.Kalau nak tunggu bus agaknya sampai mereput pun belum tentu bus datang.Masa memula tu ada couple tua yang nak join kitaorang.Pastu couple tu tak jadi sebab dia ada lagi geng.So aku dengan amoi tu naik teksi 2 orang je.

Dalam 20 minit naik teksi.Aku ingatkan dekat dekat je.Nasib baik ada amoi Hongkong save sikit bajet aku.Kalau tak mereput aku kat situ tunggu bus.

Dekat dekat nak sampai tu jalan tu macam dah bengkang bengkok,lalu celah celah kampung orang ntah mana mana tapi view memang lawa.Aku tak snap pun just layang dengan mata sendiri jek.Malas nak buat keluar cam,phone pun aku simpan dalam beg.Amoi Hongkong la sibuk  duk snap snap pic.

Masa dalam teksi tu aku sempat tanya dia jam berapa dia nak balik.Aku paling lama duduk dalam tu 2 jam.Amoi Hongkong cakap dia nak balik kul 2.30.Aku dengan bermulut manis terus cakap cakap dengan Ampoi HK nak balik sama sama dengan dia.

Sampai je ke Destinasi duit bertukat tangan.Tambang teksi 8500 won.Kira mahal gak la pada aku.Kalau seorang mahu masak aku nak membayar.

So dah sampai tu depan entrace tu punya ramai orang.Aku dengan Amoi HK terus ke kaunter beli tiket masuk.

Harga tiket 9000 won seorang.Mahal ok.Oh ya dalam kalau sesapa ada discount cuopon tu boleh guna.Aku lupa nak bawa discount coupon,sebab boleh dapat harga 6000 won.Tapi takpe la dah bukan rezeki aku kot.

Tiket bertukar tangan.Amoi HK sempat pergi beli makanan.Satu hal dah abis makan tak jumpa cari tong sampah.Amoi  tu bawak sampah kat tangan sambil jalan.Tapi sebelum tu sempat la aku janji dengan dia nak tunggu dia depan entrance jam 2.3

WELCOME


Tempat ni kalau ikut satu jalan dengan Nami Island.Tapi aku taknak pergi nami dulu sebab ramai yang cakap weekend ramai umah kat sana.So aku malas nak bersesak sesak kat sana.


Daun merah yang sempat aku snap.Kalau nak tengok lagi banyak mohon pergi sendiri