Wednesday, 25 November 2015

SANTAI MUSIM LURUH KOREA 2015 - PART 1


Pic kat atas ni amoi korea tolong snap.Aku tak mintak pun tapi diorang yang offer.Lain entry aku story.Dari hari pertama sampai last day aku kena bergambar dengan orang ramai pulak tu.

Sebaik kapal selamat mendarat aku terus rasa lega.Aku antara orang yang last keluar, dah sampai nak berebut buat apa bukan ada orang tunggu aku pun.

Macam biasa keluar dari pintu kapal aku tetiba fikir kenapa tak sejuk,rasa cam biasa biasa je.Jalan slow slow ala orang malas.Sempat petik pic sekeping dua.Ambik mood dulu.Orang lain semua dah kedepan tinggal aku je kat belakang.Tapi nasib aku sempat naik bus yang bawak semua ke arrival terminal.Penuh hokey.Beg aku dah la berat.Kejap je naik pun tak sampai 5 minit sampai arrival hall

Lepas tu kena beratur untuk urusan hakiki Imegresen.Manusia memang ramai hokey.Leguh aku beratur dengan seret beg berat lagi.Aku tak larat nak pikul beg tu so aku seret macam orang malas.Muka kena senyum sikit kat imeg tanda mesra.Tak boleh tunjuk muka ketat macam kat ofis.Settle semua !

Keluar je terus aku  duduk duduk dulu.Sambil duduk sambil fikir macam mana nak pergi guest house yang aku booking.Guest house dekat Seoul station.Sambil sambil tengok orang kiri kanan.

Lepas setengah jam baru aku gerak.Tapi sebelum tu aku pergi 7E dulu beli T-Money dengan top-up sekali.Aku pergi infomation kaunter,tanya amoi kat situ macam mana nak ke Seoul station.Amoi tu bagi tahu boleh naik bus atau AREX.

Aku rasa baik aku naik AREX sebab guesthouse yang aku booking memang dekat dengan Seoul station.Lagi pun naik AREX tak mahal mana pun.So aku menuju ke Ticket Kaunter.

Tak ramai orang pun,masa giliran aku tu amoi yang jual ticket tanya naik airline apa

Aku bagi tahu aku naik AirAsia.Ada diskaun agaknya.Aku pun tak check berapa harga AREX.Tapi aku bayar waktu  tu 8000won/oneway

Amoi  jual ticket suruh aku cepat sebab dia bagitahu train dah nak sampai.Aku apa lagi lari laju laju sambil pikul beg.Ada juga amoi amoi lain yang lari sama dengan aku.Nasib tak jatuh.

Ngam ngam aku turun escalator train sampai.Aku main bantai naik je.Salah naik train kan macam mana?

Pada tiket ada tulis car no dan seat no kebetulan memang aku naik car no yang betul jadi tak payah aku nak jalan lagi car car no.Penat ni !

Perjalanan lebih kurang 1 jam.Dalam train aku layan je view kat luar.Mata mengantuk sangat tetiba.Dalam flight tadi dah tidur sekarang rasa mengantuk lagu.

Sempat aku snap sekeping dua pic orang kata intro.Tengok tengok luar tingkap kenapa macam takde daun kuning, ke aku yang datang awal sangat ?

after 45minutes train tiba di Seoul Station.Sampai juga aku kat negara yang jadi idaman geng BBNU.Sebelum tu kena rest kejap dekat seoul station.Fikir nak menapak cari hostel.Aku dah ada direction untuk hostel sebenarnya tapi malas nak rushing.Ambik mood dulu sambil tengok orang.

Lepas 15 minit aku menapak keluar dari seoul station.Aku keluar ikut EXIT 15

Dari sini jalan dalam 5 minit je sampai hostel.

Masa aku sampai aku tak nampak kat mana recepttion untuk aku check in.Tapi dari tempat aku berdiri aku nampak ada orang dekat bangunan sebelah.Aku tekan tekan bell takde orang pun turun.Rupanya building yang aku nampak ada makcik sedang lipat cadar tu adalah reception diorang.Nasib makcik tu nampak aku tercegat depan building lagi satu,terus dia panggil aku.

Settle semua check in terus dia tunjuk aku bilik semua.Dapat katil terus baring baring hilang lenguh.Sambil sambil tu hapdates dulu dengan seleruh orang orang kampung yang aku tinggalkan.

Aku memang takde plan nak ke mana mana malam tu.Hari pun masih awal.Aku ingat nak rehat rehat dulu ambik feel korea sebelum memulakan kehidupan selama 15 hari di KOREA SELATAN

Tetiba phone aku nak mati sebab bateri habis.Keluarkan adapter semua sebab nak charge benda benda lain jugak,sekali aku punya adapter ngak cocok,aku pulak memang takde check yang korea guna plug 2 pin.

Tapi aku try jugak cocok tapi tak jalan,nasib dalam bilik aku ada amoi yang sudi tolong.Dia tengok aku terkial kial dia offer dia punya charges dulu.Aku turun bawah pergi pinjam adapter 2 pin kat makcik bawah tapi haram adapter tu jahanam.

Last aku keluar cari adapter baru.Jalan jalan kat soul station tak jumpa,masuk lotte mart yang besar tu pun non hado.hal hal macam ni buat aku cepat naik darah.Dalam lotte mart aku nampak ada 3 orang ninah melayu.Aku pun tak sure diorang memang duduk sini atau travel.Nampak shopping penuh troli.

Last luar Seoul station nak ke hostel tu aku nampak ada satu mart gs25.Aku try pergi situ syukur akhirnya dapat juga.Harga 8000won boleh tahan mahal,nak buat macam mana suka tak suka kena beli jugak.kalau tak semua benda tak boleh nak charge nanti.

Lepas dah beli tu aku ingat nak pergi Myeongdong tapi aku tak bawah pulak subway map.Kaunter infomation pun aku tengok tadi takde orang maybe dah berambus agaknya.

So aku rasa  balik hostel je boleh rehat rehat dulu.

Sampai bilik mandi semua baru melayan orang orang kampung lagi.

Malam tu tidur lena,dan aku harap esoknya tak hujannnnn.


Sunday, 22 November 2015

SANTAI MUSIM LURUH KOREA 2015 - INTRO

Hahaahhahahahh


HAPPY HALLOWEEN

Lama tak hapdates sebab tak gi berjalan.Ada pun dalam Malaysia je yang aku rasa semua orang dah pergi dan aku sendiri kurang minat nak pergi banyak kali tapi atas sebab sebab tertentu kena pergi dengan jiwa yang kurang senang.

Seperti tahun lepas hujung hujung tahun adalah masa terbaik untuk habiskan cuti tahunan.Walaupun kerja aku belambak lambak tapi aku tak kisah.Sebab budak department aku semua dah cukup corum dan sampai masa aku pergi hiburkan hati.Aku memang dah book awal awal cuti dengan boss aku, and dia pun sedia maklum bila hujung tahun aku memang akan cuti panjang.Maka sebelum aku start cuti tu memang aku dah siap siap past kerja aku dekat kawan aku.Dia kena cover aku untuk 3 minggu.Thank u Fatin sebab tolong cover !

aku dengan bunga yang tiada beza
Trip kali ni aku rasa paling susah aku nak decide sebab sebelum aku pergi ni macam macam hal jadi.Aku memula macam nak cancel je trip ni tapi bila dah jodoh tu tak kemana jugak.Dekat Incheon Airport terpacak jugak.

Trip ke korea ni sepatutnya aku plan nak gi bulan 12.Tapi ntah kenapa ada satu hari tu aku rasa macam nak tengok musim luruh dekat korea dan aku memang suka tengok benda yang berwarna warni.Sebab konon konon nak tukar date aku pun call air asia x tnya macam mana nak tukar date.Sembang punya sembang aku rasa macam banyak pulak kena tambah duit.Dari tambah duit itu ini baik aku beli tiket baru.Sebab masa tu aku takde tiket balik.Aku cuma beli tiket pergi je sebab masa beli tu murah dalam 200+ je.

Tiket untuk bulan 12 aku tak cancel lagi.Any idea ???

Lepas tu aku skoden AA dengan MAS.Feeling nak naik MAS tapi mahal.Aku tetap berbalik pada pakcik Tony punya transport.Harga pun murah  tanpa menoleh ke belakang aku beli KL ---> SEOUL & BUSAN ---->KL

 23/10/2015 ---->06/11/2015 = 15 hari tolak 2 hari naik kapal terbang sebab aku ambik flight siang.

Lepas dah beli tu terus tiket tiket tu aku simpan dah takde buat apa apa action untuk trip ni.Tapi masa Matta Fair sept tu aku sempat la pergi korea tourism cari info sikit sikit.

Alang alang dah pergi tu kena pergi JEJU jugaklah.Aku kan ada masa yang cukup so dengan bajet bajet yang agak sendu aku cari dulu flight ke Jeju.Orang kata booking awal dapat murah.Tapi tak murah mana pun tapi kira ok la masih dalam konsep mampu terbang 220 return tiket.Tapi sebab masa tu aku takde itir lagi so main booking tu ikut suka je.Next entry aku story.

Aku booking JEJU AIR.Nak booking jeju air kena guna kad kredi,aku takde kredit card tapi boleh je pinjam orang punya nanti bayar cash kat orang tu.Terima kasih wahai peminjam kredit card tapi aku tak bayar balik pun hhhhhahahahahah.

Aku ada baca jugak blog orang orang yang memang selalu pergi korea dan jadikan Korea sebagai KAMPUNG HALAMAN mereka.Sebulan sebelum pergi tu memang aku gigih la buat itu ini.Bilik macam biasa aku pilih Dorm cuma untuk ada tempat tu aku terpaksa ambik bilik single sebab takde pilihan.

Dua hari sebelum pergi tu aku deman.Tapi tetap gigih pergi kerja sebab aku nak settle benda penting yang sepatutnya benda tu aku boleh buat lepas aku balik cuti.Tapi aku kadang kurang faham kenapa boss aku nak cepat cepat.Tiap tahun memang macam tu.Budak ofis aku dah bising suruh aku pergi klinik.Tapi aku kan jenis tak suka pergi klinik.Tapi demi nak bersuka ria aku gigih pergi klinik.

Doktor siap offer MC lagi tapi aku terpaksa tolak.Kalau tak kerana trip ni memang kaw kaw aku MC sebab MC aku banyak lagi.Tapi sehari sebelum tu deman aku macam dah ok lega sungguh rasa.

Aku siap mintak ubat extra buat bekal mana tau tetiba sampai sana deman datang balik.Tapi aku memang tak cukup rehat 2 minggu sebelum trip ni.Balik kerja kadang lambat.

Flight aku pagi so malam tu aku dah pergi airport.Tapi siang tu aku gigih lagi kat office settle apa yang patut.Pesan itu ini.Malam tu masa kat airport aku lepak kat surau yang dekat dengan entrance.Surau tu memang tak ramai orang kalau nak tidur pun lena je.Tapi malam tu ada satu group maybe geng geng BBNU kot bukan main bising lagi diorang duk gebang.aku rasa diorang baru balik dari korea kot.Annoy pulak bila aku dengar.

Abaikan mereka yang tak membawa pekdah pada aku.

Baik aku tidur lagi bagus sebab memang mengantuk sangat.Tapi sebelum tu aku telan ubat dulu.Malam tu aku tidur dengan lena dalam surau.Jam dah siap alarm.Aku dah check in siap siap.Takde apa nak gopoh gopoh.

Pagi tu dalam jam 5.00 pagi aku bangun.Tak mandi pun pagi tu.Takpe nanti dah sampai sana boleh mandi.Lepas siap siap ala kadar aku pergi departure hall.Orang tak ramai lagi aku beratur kat lorong untuk check in saja.Aku takde beli laguge.Akak yang jaga kaunter pun macam  tak banyak songeh.Dia cuma minta tiket balik je.Settle semua aku terus masuk.Dah lepas kastam semua dengan imeg terus menapak ke gate yang terletak di Hujung Dunia.

Masa aku sampai orang takde lagi cuma aku sorang je.

Tak lama aku duduk ada pulak 1 family Indonesia datang,tapi yang aku tak fahamnya No Gate lain tapi datang tempat lain.Dia tanya aku gate yang dia kena masuk tu kat mana,Tak faham betul aku dengan orang orang yang macam ni punya banyak penunjuk arah takkan gate mana kau tak boleh cari.Saja nak buat aku marah pagi pagi buta !

Dalam 7.00 pagi tu baru orang mula ramai.Muka masing masing happy je terutama family makcik sebelah aku ni


Pagi tu ramai jugak geng akak akak yang nak gi Korea.

Tiba masa nak boarding.Macam biasa semua macam berebut nak beratur,termasuk aku.Aku suka masuk cepat senang nak letak beg.Kadang tu tempat letak beg kan selalu penuh kadang aku terpaksa sumbat beg tempat lain duduk tempat lain bila masuk lambat.

Pilot untuk Flight pagi itu adalah Handsome OK

Aku siap text kawan aku bagi tahu dia pilot pagi tu handsome.Cuma pramusaji diorang biasa biasa je

Macam biasa bile semua dah cukup masa untuk Take Off

Masa dalam flight aku dah pre order nasi lemak pak nasir yang ciput lagi mahal dan tak berapa sedap.Sambal pun dah hitam mesti yang panaskan banyak kali !

Aku dapat seat tengah kiri kanan aku makcik dan pakcik.Aku mengantuk sebenarnya tapi sebab nak makan nasi lemak dulu lepas tu baru nak tidur.Tapi punya lambat nak sampai turn aku.Diorang tak tahu ke aku lapar dah cepat  rasa nak marah

Bila dah dapat aku makan sambil tengok movie pakcik sebelah.Pakcik sebelah bukak laptop tapi cerita korea kot takde subtitle pun,tumpang sekaki tengok tanpa rasa bersalah.

Perut dah kenyang mata pun dah layu masa terbaik untuk tidur.Lagipun lagi 5 jam baru sampai.