Monday, 30 December 2013

HAPPY NEW YEAR 2014


cepat nya masa berlalu.2013 akan labuh tirai dan selamat datang 2014.Segala yang suka duka tahun 2013 aku nak bungkus masuk kotak.Tahun 2014 mulakan hidup dengan lebih baik baik dan indah-indah,sikit kesusahan itu lumrah.Allah tidak rezekikan kita happy happy selalu duka duka tetap ada baru cukup rasa hidup seorang manusia.
Banyaknya perancangan aku tahun ini hope everything gonna be ok.Perancangan yang aku dah buat beberapa bulan sebelum ini.Pada semua yang rasa cita cita tahun 2013 yang mana belum tercapai boleh saja carry foward tahun 2014.Usaha itu penting.Harapnya tahun 2014 banyak lagi aku dapat masukkan entry yang berguna dalam blog aku ini.Tahun 2013 blog aku aku sekadar permulaan.Moga entry yang akan datang lebih bermakna.
So benda pertama aku nak buat kat blog aku ni sebelum masuk tahu baru ubah backgroud.Bosan dengan background yang sama.
So ini saja aku nak tulis malas nak feeling panjang sangat.Selamat cuti tahun baru.




----------------------------------------HAPPY NEW YEAR 2014----------------------------------------

Thursday, 17 October 2013

MEMOIR OF BROGA HILLS




Memoir of Broga Hills



Memoir of Broga Hill ,Aku tengok ramai sangat orang post pasal Bukit Broga,so aku pun nak post juga kat blog aku ni walaupun kat FB dah update setahun yang lalu.Rancangan nak panjat Bukit Broga ni diusulkan oleh kawan office aku.Makanya setelah kata sepakat diambil kami pun setuju.Perancangan last minute.

Awal pagi lagi aku sudah bangun memandangkan kami nak gerak jam 4 pagi.Gigih bangun pagi buta semata nak panjat bukit.Pejalan ke Broga kat Semenyih ambil masa lebih kurang 1 jam.Pagi mana jalan nak jem tambah nak ke Semenyih plus hari itu public holiday.Sampai je kat sana aku tengok memang dah ramai orang tak tahulah diorang datang jam berapa.Kereta memenuhi ladang kelapa sawit ibarat ada pesta.

BAYAR PARKING = RM2.00 

Sampai je kami terus memulakan aktiviti daki bukit,takde buat aktiviti senaman ringan langsung.Jangan tiru cara kami.Sebab kalau nak buat aktiviti cam gini baik korang buat senaman ringan dulu.

Barang penting Perlu bawa

#Makanan & minuman - aku syor bawak mineral water & isotonik atau apa apa enegy water dn sikit makanan untuk makan bila sampai atas.Sebab bila dah sampai atas nak tunggu matahari tunjuk muka tu lama juga,baik makan n minum dulu.
#Minyak urut@angin@panas - sila bekalkan mana tahu separuh jalan tetiba rasa nak pitam ke kaki cramp ke boleh juga disapu
#Lampu suluh - laluannya sempit dan gelap gelita,kalau takde lampu susah nak jalan takut masuk lubang.

Masa pendakian aku lebih kurang 45 minit nak sampai puncak,sebab aku terpaksa perlahankan langkah sebab penat dan rasa nak pitam bila separuh jalan.Kalau rasa nak pitam tu jangan duduk terus perlahankan langkah dan buat gerakan yang ringan bila dah ok baru duduk.




Sampai je puncak memang dah penuh orang.Tempat nak lepak pun penuh.Kami habiskan masa lebih kurang 2 jam atas sana.Sudah puas posing sana sani  kami bergerak turun.Hati hati semasa turun kerjasama sesama group sangat penting.Masa kami semua turun kami jumpa ramai lagi orang yang baru nak daki broga.Ada yang bawak anak dan paling aku kagum ada ada juga nenek yang nak panjat Bukit Broga.Sambil tu jangan lupa senyum senyum dengan mereka yang baru nak naik. 


Broga Info

Bukit Broga terletak di bahagian Timur Pekan Semenyih Selangor Darul sejauh 4 kilometer menghala ke Broga. Ketinggiannya ialah 400 meter dari paras laut.
Bukit Broga kini menjadi tumpuan orang ramai terutama di hari minggu dan cuti umum sebagai tempat rekreasi. Malahan dengan ketinggian yang sederhana ini mampu men jadi lokasi latihan bagi mereka yang suka dengan aktiviti pendakian.
Bukit Broga juga menjadi lokasi bagi penggemar fotografi untuk merakam gambar matahari terbit dan terbenam.
http://ms.wikipedia.org/wiki/Bukit_Broga 
 
               



 S-I-L-A   --------- L-A-Y-A-N-G  --------- G-A-M-B-A-R


kami dan kami kami betiga je faham

lepaskan penat
sesi tengok kaki & kasut

kawan baru saya
pose



lihat lah kami disini


sebelum balik pose dulu
ladang sawit yang ku tinggalkan
tambahkan tenaga

Tuesday, 30 July 2013

Percutian ke Bukit Tinggi,Padang(PadangTrip/LastDay/BukitTinggi/Malaysia)

Last day Bukit Tinggi

Part last ni aku rasa paling best nak update banyak halangan dan rintangan.Hari yang ditunggu pun tiba yahooo nak balik Tanah Melayu,dalam kepala dah terbayang Starbucks best best sampai terbawa dalam mimpi.Awal pagi aku bangun semangat nak balik Tanah Melayu tak payah cakap.Cukuplah kami kat sini 4hari 3 malam.Kalau boleh saat mata terbuka time tu juga kaki nak terbang pulang.Driver kami tempah melalui pihak hotel dan harga yang kami dapat memang berpatutan .Nama pemandu kami Pak Meldi  ni no phonenya  085263186301.Kami akan bertolak jam 8 pagi memandangkan flight kami jam 2ptg  waktuadang.

Tambang sehala Bukit Tinggi
Padang Airport = Rp270000 = RM86.40

Beg kami

Setelah semua bersiap-siap kemas beg bagi kami pun check out keluar dari hotel.Pemandu yang kami tempah sudah pun tiba.Kawan aku yang sorang tu nak ke Pasar Aur Kuning tapi memandangkan waktu masih awal terpaksa kami batalkan hasrat tersebut.


Ngarai Sianok


Sebelum bertolak ke Airport sempat kami minta pemandu singgah untuk lihat panorama iaitu Ngarai Sianok.Ngarai ni lebih kurang macam Grand Canyon yang dekat Amerika tu,so tak payah pegi jauh-jauh dekat Sumatera pun ado.Waktu kami pergi Ngarai ni masih belum dibuka,so dapat tengok dari jauh saja.Apa yang aku nampak dibawah Ngarai ni ada sungai yang mengalir.Aku sempat snap pic untuk kenangan .Sedih tak dapat masuk tapi nak masuk kena bayar ,selamat duit kami.




Selesai bergambar bagai kami menerukan perjalanan ke Airport,syukur perjalanan kami lancar cuma sorang kawan aku kurang sihat muntah-muntah sebab makan banyak sangat kot.Kami juga sempat singah di satu kedai menjual pelbagai jenis kerepek.Padang memang terkenal dengan indsutri kerepek.Sebab aku lihat sepanjang jalan banyak sangat kedai jual kerepek.Mungkin disebabkan faktor geografinya makan tanaman dapat hidup subur disini.Tapi ini bukan kedai yang popular tu ini kedai tepi jalan saja.Sebab orang kata kalau nak yang sedap jenama Christine Hakim,betul tidak aku eja nama orangnya,jika salah maafkan aku kiranya jenama ni paling glamour dan sedap.Tujuan singgah sebenarnya nak cari pisang keju,Tapi setahu aku nama sebenarnya pisang salai ynag digoreng salup tepung memang best sebab aku selalu beli kat jalan pasar malam jalan TAR.Akhirnya dapat juga beli walaupun bungkusannya kecil amat.



Airport Padang

Setibanya di Airport kami terus ke kaunter check in.Kami ada sedikit masalah bagasi bila mana shopping terlebih banyak.Keadaan agak kelam kabut.Tapi syukur kami dapat selesaikan dengan sempurna kerjasama membawa berkat.Terpaksa kami menbayar RM201.60 untuk bagasi.Sudah selesai masalah bagasi kami menuju ke kaunter bayaran cukai.Sediakan duit Rp100000 . Nasib aku dah sedia duit awal-awal.Dengan bosannya kami menunggu pesawat.Akhir tepat waktu yang dijanjikan pesawat untuk membawa kami pulang pun tiba happy sangat.Tepat jam 3.55ptg waktu Tanah Melayu kami meninggalkan bumi Padang.Bye-bye west Sumatra see u again.

Harga bagasi yang kami bayar
15kg = Rp315000 = RM100.80 
15KG X 2 = Rp6300000 = RM201.60 

Harga Tax Lapangan Terbang

Rp100000 = RM32.00/Person

 Kami beli  30kg.Kalu nak beli per/kg rugi.so lain kali beringat beli terus bagasi.Selamat duit.





LCCT Airport

Tepat jam 4.50 kami tiba TANAH MELAYU,lega dan syukur perjalanan kami selamat dan cuaca yang sangat baik.Cuma yang aku rasa cam angin dah seperti nak tendang saja manusia bila kami melalui checking kastam tetiba kami ditahan.Dengan muka kerek kakak 2 ekor yang duk berdiri ngan muka cam bangkai pandang kami.Paksa rela terpaksa jugalah beg kami yang dah cantik rapi dibungkus terpaksa dibuka.Hello kami bukan bawak apa pun setakat kain ngan telekung je.Stupid sangat.Hangin satu badan.

Selesai checking segala bagai kami pun bawa haluan masing - masing untuk pulang ke rumah.Esok nak puasa dan kerja.Terima kasih kawan untuk trip ni.Nantikan trip lain pulak ok.

Tambang bas ke Kl central = RM8.00



pose sebelum pulang ke rumah masing-masing

Monday, 29 July 2013

Percutian ke Padang Part 10

Malam Kedua 

Aku nak cerita lagi aktiviti pada malam hari. Bab nak cari makanan yang sesuai ngan tekak aku memang susah sikit.Kami malas nak menapak jauh so kami cari makan sekitar Pasar atas sahaja.Harganya kira murah makanan pun ok boleh telan walau paksa rela.Aku jenis suka makan nasi so tak kisah makan kat mana janji ada nasi.
Sesiapa datang Bukit Tinggi jangan lupa try dia punya jus buah buahan memang terbaik,rasa dia punya buah asli.Nak banding kat tempat kita rasa gula je yang lebih.Memang sedap dan terbaik. 


Nasi goreng ni sangat pedas,memang tak berapa sesuai dengan aku punya selera.Suka atau tidak aku telan juga tapi sikit je alas perut.Ayam goreng tu ayam kampung aku pun mkn.
Feeling jus sedap
TERBAIKKKKKKKK


Air ksong yang terus dihidangkan,tak perlu pesan pesan.Bagus aku suka cara ni.Tak nak minum boleh masuk beg untung

Kami naik kuda

Malam kedua kebosanan melanda hidup kami,mula la teringat nak balik Tanah Melayu.Sabar.Kami pun buat keputusan nak ronda dengan kuda ni.Satu kereta kuda ni boleh muat 2 orang dewasa makan kami amik 2 buah kereta kuda.Kesian pula aku tengok kuda ni kerja dari siang sampai ke malam.Kami ronda sekita Bukit Tinggi.Keadaan agak sunyi dan tenang.Best jugak naik kuda ni.Sambil pusing sempat juga aku temubual pakcik yang bawak kuda tu saja nak beramah mesra.


Harga Rp50000 = RM16.00/Seekor (sebuah kereta kuda)

habis pusing pusing kami balik ke hotel badan sudah penat kami mahu tidur esok nak shopping lagi.

Sunday, 28 July 2013

Padang Part 9


Shopping Second Day

Ranapnya harapan untuk shopping di Pasar Aur Kuning kami tiba di Pasar Atas pula.Tut-tut yang kami naik tak masuk ke kawasan Pasar Atas.Terpaksalah kami menapak jauh sikit dengan cuaca yang panas.Tiba dipasar atas aku lihat ramainya budak bawak sepanduk,ingatkan nak sambut perayaan apa rupanya itu cara masyarakat disini nak sambut kedatangan bulan Ramadan.Sempat jugalah snap pic.Lain tempat lain caranya.

Hati hati melintas kak


Selamat datang Ramadan


Part shopping aku malas nak cerita banyak.Shopping adalah benda basic yang semua perempuan dalam dunia tahu dan suka buat.Apa yang perlu dan apa yang tidak.Kami pun mula ronda dari satu ke satu kedai.Shopping kat Pasar atas ni selesa sikit sebab bersih.Peniaga kat cukup arif dengan tukaran duit Malaysia.Tapi hati bila menggunakan duit Rupiah,kerana warna dan nilai hampir sama.Baca dulu amount  yang tertulis kat duit tu.

Barang-barang yang banyak dijual kat  Pasar atas ini adalah telekung dan kain-kain sulaman.Telekung semua cantik-cantik dan rambang mata.Kalau tawar menawar tu letak harga serendahnya.Tapi bila aku tanya harga untuk 1 kodi berapa peniaga kat sini bagi harga sama dengan retail alasan diorang harga yang dibagi memang harga borong. Lagi 1 kalau rasa nak murah shoping kedai kedai yang tersorot sikit.Shopping sampai lebam.

Hari ketiga juga begitu,Kami habiskan masa bershopping di Pasar Atas lagi.Borong sampai wang rupiah kami habis.Aku juga tak lepas peluang tinjau apa apa yang boleh aku buat business.Tapi mungkin next trip aku beli barang untuk dijual.



Shopping Third Day

Hari ke-3 kami di Tanah Minang akctiviti shopping kami berjalan seperti biasa.Aku memang dah takde barang nak beli cuma geng yang lain masih ada kiriman mereka yang belum dibeli.Sekali lagi kami pusing Pasar Atas tapi kali ini pusing betul-betul.So next time bila datang lagi tak terkial-kial nak cari kedai.Memang dah tahu mana kedai perlu dan tak perlu pergi.

Hari ketiga kawan-kawan aku sibuk mencari kain sulam.Sulaman Bukit Tinggi memang cantik borong sakan diorang cuma aku je yang tukang ikut dan bawak barang.So layan lan pic shoppng aku.

Hari ketiga kami ada sedikit masalah after shopping.Bila dah masuk waktu lunch kami ke Restoran yang aku rasa boleh la tekak aku terima makanan .Nama Restoran tu Restoran Selamat,tak jauh dari Pasar Atas.Kalau tak salah aku sebaris ngan KFC dan Pizza.Lepas lunch kawan aku yang sorang ni nak keluarkan duit dari ATM.Dia dah aktifkan kad Maybank so senang la.Kalau di Indonesia Maybank namanya BII.

Puas juga kami bertanya dimana letaknya bank ini.Akhirnya jumpa juga.Kami jalan kaki lebih kurang 10 minit.BII ni agak tersorot sebab tu susah nak cari.Aku cadang next time jangan susahkan diri bawak saja Rupiah banyak-banyak.Dah sampai di bank bila nak cucuk card ATM dia pula bermasalah so sedih tak dapat keluarkan duit.Tak tahu kenapa card itu tak boleh masuk bila try aku punya card ok je.Tak dapat nak tolong.ok full stop.

Dah selesai urusan bank hujan pulak turun dengan lebatnya,kami pun tahan sebuah tut-tut untuk pulang ke Pasar Atas nak tahu berapa dia charge kami mahal nak mampus


Rp50000 = RM16.00

Balik ke pasar atas kami ke kedai yang kami tinggalkan barang,Kami bertanya pada kakak yang berniaga kat situ rupanya bukan semua tut-tut boleh masuk kawasan Pasar Atas sebab tu dia charge kami lebih.So hati hati kalau rasa boleh menapak jalan saja tak penat mana pun.

Sebelum pulang ke hotel kami lepak dulu depan jam Gadang nikmati waktu petang esok nak balik Tanah Melayu,Sedang enak kami lepak tetiba datang 1 lelaki kononnya nak hiburkan kami dengan main gitar buruk dia.Suara tak sedap mana pun buat bising je orang nak feeling,tetiba tali gitarnya putus rupanya tu memang cara diorang kononnya nak raih kesian.Kawan aku ni bagi jugalah dia sikit wang kononnya dah hiburkan kami dengan suara sumbangnya.Next time aku nak halau je.Diorang saje buat tali gitar tu putus.

Hari ketiga kami shopping habis habisan sebab esok mau pulang ke Tanah Melayu.Rindu tak payah cakap. 

Kedai pertama kami shopping
Borong Telekung
cantik cantik ,banyak warna
Harga sepasang ni Rp500000 = RM150.00.Cantik tapi aku tak beli sebab kain jenis Thai silk yang kalau berpeluh confenm tak selesa.Tapi kalau pakai sekejap gi kenduri kira ok.Balik Tanah Melayu nyesal sebab tak beli.
Kain sulam warma coklat tu harga Rp190000 =  RM60.00 kedai lain offer aku Rp400000. Kain ni aku beli kat kedai tersorot hujung - hujung gitu, warna tak banyak sangat so aku rembat yang ini sebab aku suka warna bunganya
Aku punya harga Rp350000 = RM112.00 mahal ada kedai offer Rp280000
FM 7 packet Rp350000 = RM112.00 mahal pulak rasa harganya
Hasil Borongan Kami
Hari ketiga shopping
Cantik cantik cantik
Sulaman peniti serius cantik dan kemas atas fabrik cotton