Thursday, 27 November 2014

JAPAN - TOKYO - HARAJUKU

6/11/2014 - KHAMIS

yesssss sampai juga akhirnya aku ke TOKYO !

Sampai tokyo station aku terus ambik JR LINE  ke Nakano station.

Aku booking hostel kat Nakano ---------------> YADOYA

*Hostel ni dari JR Nakono station dalam 5 minit jalan kaki.

Misi mencari hostel ni tak susah cuma sign dia kecik je.Aku memula tu terlajak pastu tanya sorang mamat ni dia bawak aku sampai muka pintu.

Sampai aku check in je tapi tak boleh masuk bilik sebab jam 2 baru ready.Tinggal je beg kat situ aku pun merayau

Kaki sakit sebenarnya.Tapi kena gigih

Aku macam takde fix ite sangat hari tu sebenarnya.Tapi plan nak ronda tokyo town je.

Fikir fikir aku pun sampai
HARAJUKU 

CC gembira bila sampai sini.


Ayuh jalan jalan

COLOUR OF MY LIFE
Nak jalan pun tak berapa best sebab kaki aku sakit.Tapi teruja bila sampai sini sebab banyak kedai dan ramai orang

Aku kan tak boleh tengok orang ramai terus rasa gembira.

Aku jalan pastu duduk duduk jap sebab kaki sakit.

Lepas tu aku rasa aku kena beli kasut baru sebab kasut yang aku pakai ni buat kaki aku sakit.

Sory kasut walau ko berjenama ko tak membantu aku.

Pastu aku bukak kasut tengok tengok jari kaki aku berdarah !

Manjanya kamu duhai kaki persis tuannya juga.Takpe duhai kaki demi kamu aku pakaikan kasut yang lebih bergaya dan murah sikit

so howww ! beli saja kasut baru !

Aku jalan jalan cari kedai kasut.Jumpa je tapi kasut yang biasa biasa.

Aku jalan sampai hujung nampak satu kedai,Masuk usha usha dulu la.Nampak jenama tu.Terus tak fikir panjang beli saja.Harga mahal sikit.Tapi takpe lah dari kaki aku luka berdarah aku kena pakaikan dia dengan busana yang lebih selesa.

Diakan akan bekerja untuk aku untuk perjalanan kaki puluh puluh kilometer.

Siap beli kasut aku pakai terus la.Barulah rasa selesa tapi ada sikit lagi rasa sakit.Tapi takpe abaikan.

PILIHAN - WHICH 1 ?
BELI TUTU KAT SINI



aku jalan dengan hati gembira sebab dapat pakai kasut baru

Most kedai kat sini banyak jual baju untuk winter time kan dah nak masuk winter.


CC LAGI GEMBIRA BILA NAMPAK INI

Aku usha semua kedai kat situ,Daiso dia besar,aku gembira bila tengok daiso besar

Masuk Daiso tengok tengok macam takde apa nak beli.Lama juga aku kat dalam Daiso tu.


GEMBIRA TAK
Waktu kat sini ada juga aku jumpa orang perempuan 2 orang,Maybe orang Malaysia kot.

Wakty ni ramai budak sekolah yang datang,maybe tempat ni banyak street fesyen untuk bebudak.Aku yang dah tak berapa remaja tengok tengok saje.

Dia senyum je  kat aku.Aku pun macam malas nak beramas mesra aku senyum je.Habis situ je !

Jalan lagi sampai penat !

GLAMOUR NI  TAPI CC TAK BELI PUN SEBAB CC NAK NASIKKK - TAPI BUKAN MARION WIFE SM NASA TU 

COMEL
BELILAH - PAKAI
KEDAI CREPE MARION JUGA

TALI LEHER


STYLE

Habis tawaf sini aku fikir lagi nak gi mana lagi lepas ni,nak balik hostel macam awal lagi.


SO HOW ?



Wednesday, 26 November 2014

NAGOYA KE TOKYO - SHINKASEN PERTAMA

5/11/2014 - Rabu

Bertolak dari Takayama ke Nagoya dapat la aku jamu mata dengan view yang cantik.

Semalam tak dapat tengok sebab gelap.

Puas la jamu mata sebab view sangat sangat cantik sepanjang dalam train nak ke Nagoya.

2 jam lebih macam tu aku sampai nagoya.Sampai aku jalan jalan kat Nagoya station masuk mall yang ada,cuaca sejuk gila time tu

Masa dalam mall tu aku jumpa orang Malaysia.Tapi aku tak senyum pun just dia lalu sebelah aku.Dia pandang aku aku pandang dia.

Dah rasa macam takde apa aku pun balik ke hostel.Lapar tak payah cakap.

BERSIH
Sampai hostel terus aku masuk dapur buat air makan maggie cup.

Habis makan aku lepak dekat hall,tengok tv jap pastu layan phone je la.

ADA PC & BACA BUKU PUN BOLEH
Malam tu rasa seperti di Malaysia sebab most guest yang tinggal kat situ adalah dari Malaysia.

Bising la kami kami ni berborak.Sebab malam tu ada budak budak dari UTM yang check in mereka ni ada buat lawatan kat universiti di Jepun.

BILIK MANDI

Habis sembang semua aku pun mintak diri naik bilik sebab nak kemas barang esok nak check out dah.

HALL

ESOKNYA.............................................................................................................................................

6/11/2014 - Khamis

BANGUNNNNNN

Pagi ni aku kena check out sebab nak ke Tokyo.

Aku bangun awal sebab tak nak buang masa nanti rugi.Tak sabar ni nak naik shinkasen.

Masa aku nak check out sempat jumpa budak budak semalam.

Ada sorang amoi dari korea satu dorm dengan aku siap hantar aku sampai depan pintu lagi.

*LUPA NAK KASI TAU RECEPTIONIST KAT HOSTEL NI HANDSOME OKEY

Berjalan kaki ke Nagoya station untuk ke tokyo

yeayyyyyy naik  bullet train
SHINKASEN PERTAMA

Aku tak buat reservation seat pun.Sampai je Nagoya station aku tanya guide yang jaga kat ticket kaunter naik shinkasen apa.Jangan lupa TUNJUK JR PASS

Masa tu rasa la kaya raya berharta sebab ada JR pass dan sebab naik shinkasen

Dengan baik hati dia pun siap tulis lagi kat kertas,  naik shinkasen apa flat no.berapa dan jam berapa.

Dasar malas nak tengok screen kan.
ADA JUAL JUAL - PRAMUGARI - PRAMUSAJI

Terus aku terharu

Aku pun pergi dengan senang hati.

BYE BYE NAGOYA ............................................................. SEE UUUU AGAIN


SEKIAN ....









Autumn Trip Japan 2014 - Takayama - Old Private Village

OLD PRIVATE VILLAGE - TAKAYAMA


Balik dari Shirakawago aku ke private old village.

Aku memang obses dengan rumah rumah tradiosional jepun.

Dari JR Takayama station jalan balik ke J-HOPPERS HOTEL dan jalan terus sampai jumpa OLD PRIVATE HOUSE. ----->  (10 MINIT JALAN KAKI)

Takayama's old town has been beautifully preserved with many buildings and whole streets of houses dating from the Edo Period (1600-1868), when the city thrived as a wealthy town of merchants.(copy paste Japan Guide)

sampai sana dah ramai pengunjung.Aku apa lagi gembira sebab tengok ramai orang.

TAKDE OLD SANGAT PUN KE OLD ???
Misi melihat rumah rumah lama aku pun berjalan.Rata rata yang datang sini semua pose pose sendu depan rumah.
AKU SUKA NI.ADA JUAL KAT MALAYSIA KE ? KE KENA TEMPAH ???

Kat sini banyak kedai kedai yang jual barangan kraftangan.Kedai makan pun banyak.Tapi non-halal.

CENDERAHATI

Aku macam biasa akan tilik menilik seni bina rumah rumah yang terdapat kat sini.Memang jatuh hati tengok rumah rumah lama macam ni.

BERSIH DAN CANTIK
Puas tilik tilik aku masuk kedai sourvenir yang ada,saja suka usha usha belinya tak.

Old private house ni besar juga kawasannya dan ada beberapa lorong.Aku takde terjah semua lorong pun.Aku tengok mana mana yang patut je.

USHA LAGI - AKU SUKA  JE JALAN JALAN MACAM NI

Jangan lupa pose pose sendu di jambatan merah Takayama !

GLAMOUR NI KATANYA - AKU ADA POSE POSE SENDU KAT SINI

Dalam 2 jam aku spend masa kat old private house ni sebab banyak benda aku nak tengok.

BELI LAH BELI  LAH
dalam jam 3 petang aku decide balik ke nagoya.Tapi ada 1 tempat lagi aku nak pergi tapi memandangkan hari dah nak gelap aku pun batalkan.

see dah 2 tempat aku aku terpaksa bekukan dalam misi ni.Tapi 2 tempat ni takde dalam ite aku pun.

Petang tu aku balik Nagoya dengan hati yang puas ke tak berapa puas ? puas la kot sebab berjaya ikut plan yg aku buat.

Pekan Takayama ni sunyi sikit.Kenderaan pun tak banyak.Yang ramainya pelancong.

Sampai JR Takayama Station aku tengok train ke Nagoya dalam  1/2 jam lagi baru sampai.Station ni tak besar mana pun.Nak ronda pun macam takde apa jadi duduk je dalam station sebab dekat luar sejuk.
LAMANYA TUNGGU CC DATANG JUMPA AKU - SEE SAMPAI BERLUMUT DIA BERDIRI KAT SITU - SKANDAL AKU ZAMAN EDO

train ontime tiba nak bawa aku balik ke Nagoya

bye bye Takayama see u..................................... next year kah???

AKU SUKA LAMPU  TU
MUSEUM - TAPI TUTUP HARI TU
KEDAI
PONDOK TELEFON - KALAU KAT MALAYSIA TINGGAL TIANG JE
NI KEDAI MAKAN - DAUN ORI TU - TAK CAYA PERGI AR SENTUH

Friday, 21 November 2014

Autumn Trip Japan 2014 - Shirakawago - Takayama - Japan

Destinasi ke 2 - Shirakawago - 5/11/2014 - Rabu

The Shirakawa-go and neighboring Gokayama regions line the Shogawa River Valley in the remote mountains that span from Gifu to Toyama Prefectures

Declared a UNESCO world heritage site in 1995, they are famous for their traditional gassho-zukuri farmhouses, some of which are more than 250 years old. (AYAT COPY PASTE JAPAN GUIDE)

Macam mana nak ke sini ????

*aku amik tour dengan j-hoppers hotel

*3500 yen - half day morning - 1 orang

refer di -----------> j-hoppers Takayama

senangkan??

Tapi tour yang aku amik ni aku booking 2 minggu sebelum aku ke sana.Sebab sebelum tu aku decide macam  aci main redah sendiri tapi bila nampak macam murah je J hoppers offer aku pun booking tanpa sebarang alasan.

Masa buat booking aku suruh diorang refer booking no. untuk bilik yang aku booking tu,sebab dapat diskaun untuk tour tu kalau tinggal kat j hoppers hostel.


Aku bagi tahu aku buat payment upon arrival sekali dengan bayar bilik N semua settle !


Pagi macam biasa bangun siap siap bekfes aku pun check out pagi tu jugak.

Sejuk sangat pagi tu 2 darjah je suhu.

Pagi aku planning nak ke old private house tapi memandangkan masa tak sempat aku pun terus ke tempat tunggu bas

tempat tunggu bas betul betul depan station JR Takayama

Sebelum tu sempat rayau rayau depan depan situ jugak.Takde apa pun sebab masih awal yang ada budak sekolah nak gi sekolah orang jepun nak gi kerja pastu aku yang nak gi shirakawago ni

Macam takde apa aku pergi ke Nohi bust station tengok tengok kot kot ada apa apa info yang aku boleh dapat.

Aku nak gi 1 tempat sebenarnya.Tempat ni takde dalam list yang aku buat tapi saja macam nak try je kalau ada rezeki sampai kalau takde next trip la jawapnya

Aku intai intai tapi macam malas pulak nak pergi tempat tu memandangkan masa tak berapa nak cukup lepas tu aku pun pergi tunggu bus

Impian nak ke tempat tu aku letak dalam peti beke dulu nanti sampai masa aku kuarkan .......
Aku tunggu bas dalam sejuk sejuk sambil layan perasaan.Masa tunggu bas sempat borak ngan minah Indo ngan 1 couple indo

Tak lama tu bas sampai lepas check semua nama aku pun naik bus lega panas sikit bila duduk dalam bus

Bus jalan aku pun layan perasaan ngan di temani view yang awesome awesome

nak je aku jalan kaki dari Takayama ke Shirakawago sebab serius view sepanjang jalan tu tak tahu nak cakap apa cantik sangat

Masa dalam bus tu sibuklah tour guide tu duk bercerita itu ini.Aku ambik tahu gitu gitu je la.Malas nak dengar sebab view kat luar lagi cantik berbanding ucapan perempuan itew

Paling tak best sepanjang perjalanan banyak sangat terowong nak kena lalu.Kejap masuk kejap keluar.

Tapi 40 minit cam tu sampai.

Mula mula sampai tu bus akan bawa ke View Point.Dari view Point tu boleh lihat perkampungan shirakawago dari atas cantik siap boleh nampak gunung ganang lagi.Masa yang di bagi 20 minit untuk pose pose sendu kat view point

VIEW POINT
BERSIH
Lepas 20 minit bus bawa kami ke Perkampungan Shirakawago.Waktu ni dah banyak bus sampai.Masa yang di beri dalam 1 jam lebih kira cukup nak explore.


BUS PARKING - SEMUA TU BUS ROMBONGAN CIK KIAH
Aku jalan jalan ikut map yang tour guide tu bagi.Aku jalan sambil layan perasaan Tapi tak boleh nak lama lama kat satu satu tempat sebab akukan datang ikut tour so tengok tengok lebih kurang.



selalu aku suka tilik tilik sampai puas.Sempat la aku jadi jurugambar orang orang kat situ.

Ada satu minah salleh pempuan ni baik hati offer diri nak tolong snap pic dekat aku,mungkin sebab dia tengok aku jalan sorang.

Aku pun apa lagi gembira menerima pelawaan perempuan itew.Pose pose sendu sekeping dua.


MACAM RUMAH PADI DEKAT KAMPUNG

Perempuan tu 1 tour juga dengan aku.

Yang si perempuan tour guide aku tu sibuk dengan patung merah dia.Menyampah betul.Sibuk suruh orang pose pose sendu dengan patung  dia.

Patung tu kalau tak silap aku nama "Sarubobo" 

Kedai kedai di Takayama banyak jual patung ni.Kira macam mascote Takayama.

Dekat sini takde maple leave cuma hutan hutan yang dekat belakang tu cantik sebab daun daun semua dah kuning dan merah.

Yang pasti aku suka perkampungan Shirakawago ni.

RUMAH DAN SAWAH
VIEW POINT
Selain bentuk umah,seni bina bumbung yang unik aku suka suasana yang tenang dan bersih.


KEREPEK - TAK TAHU HALAL KE TIDAK



Sesiapa datang Nagoya aku recom "SILA MELAWAT SHIRAKAWAGO"


PIC YANG SEMPAT AKU SNAP - nak cerita panjang panjang pun aku tak reti sangat.Kalau nak tahu lembut lanjut DATANG  SENDIRI



AKU NAK PERGI TEMPAT YANG ADA SNOW TU
KOSONG N USANG
AKU SUKA KINCIR AIR TU - KINCIR AIR KE ? KE SALAH ?

HABIS CITE SETENGAH HARI DI SHIRAKAWAGO ..............................................................



POKOK PALING MERAH AKU JUMPA KAT SINI
SAWAH PADI YANG TAKDE PADI
TEBAL LAPISAN BUMBUNG RUMAH