Tuesday, 30 December 2014

TAHUN BARU 2015

AMBIK KAT GOOGLE

Cepat masa berlalu.

Kawan kawan aku sibuk buat azam baru.Tapi aku takde azam.Aku bz tak sempat nak buat azam.

Apapun tahun 2014 banyak tinggal memori yang manis manis untuk aku.Yang tak manis pun ada tapi dikit aja.Tak menjejaskan kegembiraan harian aku.

Apapun selamat Tahun Baru

Malam ni terbang balik umah mak aku lagi

Tak sabar nak peluk periuk


SELAMAT TAHUN BARU DARI CC - AKU SUKA SELFIE

CERITA ADIK ADIK

CERITA ADIK BERADIK

Aku ada adik adik yang masih sekolah.Sorang baru je lepas SPM sorang nak masuk form 1 dan sorang nak masuk standard 2.

So semperna musim sekolah ni sibuk la aku nak sediakan kelengkapan sekolah untuk adik aku.Aku call mak aku tanya diorang nak apa.

Aku balik umah mak aku masa cuti krismas itu hari.Makanya banyak la benda yang aku bual bual dengan adik aku.Biasa cakap dekat phone je.Cakap dekat phone tak sama macam cakap depan muka (face to face)

Aku sibuk memanjang balik umah mak aku.Sibuk peluk periuk je.

Adik pempuan aku kena pergi PLKN.Masa aku tahu hari tu adik aku dah pergi pun.Mak aku sepatah haram tak bagi tahu.Kalau ikutkan hati aku memang tak nak bagi adik aku pergi program ni.Ntah kenapa sejak aku dengan macam macam kes yang jadi aku rasa program ni macam buang masa.

Masa hari ke 2 kat sana adik aku call aku macam macam dia complain kat aku.Adik aku tu cerewet sikit.Aku dengar story mory adik aku buat aku makin panas.Kesihatan adik aku tu kurang memuaskan sedikit,so dia bawak ubat sendiri.Aku sebenarnya tak tahu mana procedur PLKN ni sekarang.Yang pasti ubat adik aku dirampas.

Tapi syukur adik aku sekarang dah ada kat umah,sebab masa hari ke 3 dia jatuh kat sana dan diarahkan pulang.So aku gembira sebab dia tak payah ikut program PLKN

Adik no.3 aku baru dapat result UPSR.Tapi result dia tak bagus pun.Tapi takpe tak bagus pun bukan aku nak marah dah memang dia malas.Adik aku pandai ke tak pandai ke yang penting dia sayang aku cukuplah.

Tapi adik aku yang no.3 jenis lurus bendul sikit.Dia tak pandai melawan orang.Aku selalu ajar dia yang bukan bukan.Aku selalu ajar dia kalau ada orang pukul dia aku cakap pukul orang tu balik tendang je perut orang tu dan tendang kepala dia.Mak aku selalu marah bila aku ajar dia benda benda kearah kekejaman.Aku akui aku memang panas barang dan garang.

Adik aku yang no.4 akan masuk stand 2 next year.Cepatnya masa berlalu ini menunjukkan kakaknya ini sudah matang.Tapi apa pun dia tetap baby bro aku.Yang ini pun aku ajar dia yang bukan bukan semua kearah kekejaman.Tapi bukan kejam pun tapi lebih pada nak lindung diri supaya tak dibuli.

Aku memang pantang kalau ada orang buli adik aku.Kalau sesiapa cari pasal dengan aku ke adik aku ke siap aku cari sampai lubang cacing.

Kawan kawan aku kat ofis pun ramai cakap aku garang hahahahah









JAPAN TRIP 2014 - KOBE

9/11/2014 - KYOTO

Tokyo ------------> Kyoto

Pagi yang suram sebab hujan.Aku kena say good bye kat Tokyo.Lepas check out semua aku menuju ke Tokyo station.
Hari ni aku nak ke Kyoto.Jauhnya perjalanan ambik masa lebih kurang 2 jam 30 minit naik shinkansen.

Disebabkan hari pun bermuram durja bermakna iter aku pun akan bermuram durja.Hujan macam ni aku tak suka sangat  berjalan.

Dari dalam train lagi aku cuba decide nak pergi mana.Sebab kalau ikut iter aku memang tak nak ronda kyoto pun sebab aku nak ke Kobe atau Hiroshima.
Memandangkan JR Pass aku valid lagi 2 hari makanya harus di gulai habis habisan.

Sampai kyoto station aku kena pergi infomation konter dulu.Aku nak tanya jalan nak ke J-Hoppers Kyoto --------------> refer sini j-hoppers Kyoto

Kyoto station punya besar kalah kl central.Manusia tak payah cakap ramai sungguh

Kali ni berlenggang kankung je pergi cari infomation konter.Dalam kepala masih belum decide nak pergi mana hari ini.Hujan pun lebat kat luar sana

Aku dah confirm arah nak ke hostel.Jalan kaki dalam hujan hujan ni paling aku tak suka.Jauh jugak menapak dengan beg berat.

Sampai hostel check in n ambik kunci.Nak masuk bilik tak boleh lagi sebab masa tu awal lagi.Aku lepak lepak kejap kat reception sambil borak ngan amoi yang jaga reception.

Amoi tu siap bagi aku kyoto map semua tapi aku masih tak boleh decide nak pergi mana.Beg aku tinggal je dekat reception.Aku bagi tahu amoi aku nak pinjam payung sebab hujan tak reda jugak.

Sampai Kyoto station aku usha usha infomation konter.Tadi dah pergi ni pergi lagi.Sedang aku tilik apa yang patut tetiba ada orang bagi salam.Memula aku buat bodoh je ingat orang bagi salam kat orang lain pastu aku dengan lagi sekali dia bagi salam kat sebelah aku dan bila aku toleh sebelah aku ada sorang kakak senyum kat aku.

Aku borak jap dengan kakak tu dia datang sebab kerja dan dah nak balik pun.Lepas tu aku mintak diri.

Aku menuju ke JR train tapi tak tahu nak pergi mana.Pastu bengong jap.Akhirnya KOBE

Pergi kobe naik train biasa je.Perjalanan adalah dalam 1 jam.Aku stop dekat Kobe station.Sampai kobe station aku cari pulak konter infomation.Aku dah buat list tempat yang aku nak pergi dekat kobe ni tapi memandangkan hari hujan rasa kemalasan itu membuak buak.

Aku mintak map dan aku cakap nak pergi Masjid Kobe.Beria ria la amoi dekat konter tu explain dekat aku.Kalau aku sesat siap ko amoi !

Boleh juga beli discount pass bagi yang berminat nak ronda kobe town.Aku memula macam nak beli tapi memikirkan akan ada rombakan besar besaran iter aku makanya aku memutuskan tidak membeli pass tersebut.

SILA REFER DISINI ----------------------->KOBE INFO

Kalau nak kobe Mosque lagi dekat kalau ke Sannomiya Station makanya ayuh kita ke Sannomiya station

Dari Sannomiya station aku decide untuk jalan kaki sahaja.Barang di ingat bukan dekat sangat kalau jalan kaki sebab rasa macam nak patah kaki aku

Memula tu macam lost kejap nak cari masjid ni walau aku dah ada dijalan yang benar.Tapi berkat PR aku yang bagus bab kat bos aku dulu makanya TADAAAAAAAAAAAAAA


SELAMAT DATANG

PUSAT ISLAM JUGA ADA
Penat tak payah cakap jauh sangat aku rasa jalan kaki.Kurus dah kaki aku hahhaha

Sebenarnya takde susah mana nak cari masjid ni,sebab kebanyakkan orang yang aku tanya memang tahu masjid Kobe.Cuma nak menapak tu yang malas.

Dulu selalu tengok masjid ni dalam buku je sekarang  dah ada depan mata aku.Memula aku ingat masjid Kobe ni tepi jalan je rupanya kedudukannya agak tersorok sedikit.

Sampai je aku intai intai macam nak solat je kat sini sebab dah nak masuk zohor tapi macam takde orang

Depan masjid Kobe ada kedai jual bahan makanan Halal.Aku pun masuk dengan gembira.Depan konter ada pempuan yang jaga.Aku borak dengan pempuan tu dia dari Indonesia dan kedai  ni Abang dia punya.Dia dah lama duduk jepun dan fasih bahasa Jepun.

Aku sebenarnya nak beli makanan jugak.Hati bertambah girang bila nampak sardin.Aku beli beras dan sardin.Gembira hati sebab malam nanti boleh makan nasi.

Kawasan ni ada restoran halal tapi waktu aku sampai masih tutup.Kalau tak boleh aku makan dulu.



Waktu ni ada group pempuan tak tahu dari mana tapi yang pasti bertudung.Diaorang tengok aku dan aku tengok diorang w/out smile.

Aku spend masa kat sini kejap saja.Misi nak ke Kobe sebenarnya nak melawat masjid Kobe je.

MASJID KOBE 

Habis aku usha masjid macam tak tahu nak pergi mana dah.Nak balik Kyoto macam cepat sangat.Memang blur sangat hari ni aku rasa.Maybe faktor cuaca buat aku rasa susah nak atur iter.

Demi taknak bazirkan kan masa maka aku decide nak ronda town Sannomiya.Kalau ikut map takde apa yang menarik sangat pun tapi tawakal saja.

Aku jalan ikut kaki je.Masa jalan nampak ada Tori Gate.Nampak ada temple kat dalam.Mari kita masuk

MENDEKAT
JAGA PAGAR
TAK BESAR

Temple ni tak ramai orang mungkin bukan tourist spot.Aku usha kat bahagian luar saja.Malas nak masuk sampai belakang sana.


DUA EKOR TU MENYIBUK

BYE BYE
Aku nak masuk mall yang ke depan tu "TOKYO HANDS"

Seharian kat Kobe tak banyak benda aku buat.Aku buang masa jalan jalan kat Sannomiya je.Jalan jalan tanpa tujuan macam ni aku suka je sebab rasa bebas.Walau hujan dah reda mood malas aku tak reda reda.


COMEL JE BUDAK YANG BOGEL KAT ATAS TU

MAKAN ITU SENI BAGI ORANG JEPUN
AKU TAK MAKAN SUSHI

LORONG BELAKANG YANG BERSIH 




SENI YANG MEMBERAHIKAN
ORANG SENI NAMPAK SENI BUTA SENI NAMPAK LUCAH

Hari hampir nak gelap baik aku balik ke Kyoto semula.Lama lama pun takde apa nak buat.Bye bye Kobe ada masa aku datang lagi.Balik Kyoto dengan rasa happy sebab tak sabar nak masik nasi

Sampai Kyoto station hujan mencurah lagi 


Tuesday, 23 December 2014

JAPAN TRIP 2014 - MOUNT FUJI - LAKE KAWAGUCHIKO - PART 3

Masih di Kawaguchiko

Aku nak kena cari plug sebab nak charge phone.Time time ni la phone nak mati.Power bank tak bawak.Aku jalan jalan nampak hotel.

JALAN KE HOTEL



Paling girang aku nampak sign boleh charge phone.Girang dihati bertambah tambah.

Dengan muka tak malu aku pergi la hotel tu.Aku tanya kakak yang kebetulan ada kat depan hotel tu.Aku cakap nak charge phone.Lepas tu dia suruh aku masuk dalam .Aku masuk dalam pergi reception pastu aku cakap kat kakak yang jaga konter tu aku nak charge phone tapi kakak tu macam blur blur.

Last sekali aku rasa head dia kot yang keluar tanya aku.Aku cakap la aku nampak sign charge phone kat luar so aku nak charge phone aku yang dah mati ni.

Kakak tu angguk angguk tanda faham.Pastu dia suruh aku charge kat tepi reception tu je.Aku cakap aku nak charge half hour je.Lega akhirnya bila phone dah bernyawa balik.

Dalam hotel tu takde orang pun.Maybe semua orang jalan jalan kot.Aku usha usha jugak hotel tu macam menarik.Next time bila datang boleh aku stay kat sini.Staf staf pun ramah tamah ada jugak yang pelik tengok aku kenapa aku duduk kat tepi reception.

Duduk dalam hotel ni lega sikit dapat panas panas badan sebab kat luar sejuk.Pipi aku dah merah merah pastu kulit aku dah mengelupas dan tak mulus lagi.Dah sapu  1 tong krim pun tak mampu tahan sejuk.Balik nanti nak kena buat rawatan di SPA sila ke MANDARA SPA SUNWAY HOKEH

Bila phone aku dah penuh hampir separuh aku pun mintak diri.Sebelum tu aku kena ucap thank to kakak tu.Aku tekan bell sebab dekat reception  takde orang.Kakak tu keluar aku cakap aku nak pergi and thank sebab bagi aku charge phone pastu ber haip haip dan aku blah.

Keluar je dari hotel tu aku jalan menuju ke sebelah sana tempat orang jual jualan.Macam menarik sebab aku tengok ramai je yang lepak situ.Aku pun kena jv dengan mereka juga.Sampai sampai bau makanan menusuk perut.Aku nampak ada jual mee goreng.Macam nak beli tapi takut bahan bahan masakan pakai oik oik pulak.Takpe tahan dulu.Oh perut sabar hokeh.Nanti kita makan.


Aku tengok je orang makan.Sadis sangat rasa masa ni.Selain makanan ada jugak jual sourvenir.Aku tak beli pun.

Tempat ni adalah laluan ke maple coridor.Ramai kot orang berpusu pusu ke maple coridor tu.Aku je tak pergi sebab sibuk memanaskan diri sebab ada unggun api kat situ siap ada kerusi lagi best best.

API
ACTIVITY MEMANASKAN BADAN
Sambil sambil duduk aku layan budak budak yang ada kat situ.Comel comel semua,nak je aku bawak balik sorang kasi geng ngan adik aku.Dah rasa cam ok sikit aku pun cabut sebab aku nak pergi tempat paling hujung.So nak kesana kena pergi tunggu bus.Jangan malas ayuh rajinkan diri.

Jalan jalan nak pergi tunggu bus sempat la aku melilau tepi tepi tempat tunggu bus.Nasib tunggu bus tak lama.

ADA LAGI GROUP KAMERA BESAR TAPI LAIN GENG
SOUVENIR TAPI AKU TAK MINAT BENDA GANTUNG GANTUNG NI HARGA BOLEH TAHAN MAHAL
CAFE KE ?
CAFE
OIK OIK 


TUNGGU BUS KAT DEPAN TU

Sampai pit stop akhir aku tengok orang tak berapa ramai sangat.Hari pun dah petang.Memula sampai aku masuk kedai jual souvenir.Masuk usha macam takde yang menarik sangat.

Time ni baru terhegeh hegeh nak tengok maps apa yang ada kat sini.Hokeh aku dah tahu nak cari apa,Aku nak tengok pokok yang macam bentuk cup cakes tu.Tu je morif nak tengok.Nampaknya aku kena jalan sampai ke belakang tempat ni dekat dekat dengan tasik

ADA JUGAK KAT SINI RUPANYA.TAPI TAK MERAH JUGA
POKOK APA NTAH

AKU TAKUT JUGAK JALAN ATAS JAMBATAN NI SEBAB TEPI TU AIR MANA TAU ADA ULAR KE MERAYAP TEPI TEPI TU


Jalan ke belakang tu takde orang pun.Sunyi je kat belakang tu.Yang ada cuma sorang laki duk sibuk snap pic.Jalan sambil snap sana sini.

LANDSKAP DESIGN - POKOK YANG DITANAM BENTUK MACAM CUP CAKES 
3 LAYER & DIFFERENT COLOUR
KERING
Habis snap apa yang patut baik aku blah sebab memang takde apa pun kat belakang sini.Aku nak kena pergi 2 lagi tempat aku kena naik bus lagi.Sebelum hari gelap aku kena cepat.

SEBELAH SEMAK SAMUN YANG TINGGI
AKU DAH NAK PATAH BALIK BARU NAMPAK ORANG 
JALAN CEPAT CEPAT ADA LAGI 1 PIT STOP AKU NAK TERJAH
Tunggu bus tak lama dalam 5 minit bus sampai.Kali ni aku kena stop dekat tempat aku naik bus tadi.Dari situ aku boleh jalan kaki je.Aku nak jalan tepi tasik juga tapi yang ni sebelah kanan.Yang memula aku jalan tadi belah kiri.

Kaki pun rasa penat dah.Mata pun mengantuk sangat.

Belah kanan ni takde apa pun yang ada maple yang tunggu masa nak gugur je.Penat sangat aku rasa.Tetiba rasa macam kurus.

JALAN JALAN DAN TERUS JALAN
MAIN LAYANG LAYANG KAT SINI PUN OK TAPI ADA JUGA COUPLE YANG BARING BARING SAMBIL BUAT ACTIVITY PEMELUKAN
TOILET SIGN
RINDU NAK BERBEGINI DENGAN RAKAN
Aku rasa macam jauh sangat aku berjalan.Aku nak kena tunggu bus lagi sekali.Aku nak pergi lagi 1 tempat.Aku nampak tempat ni dari memula aku sampai lagi.Bila tengok map macam aku kena naik bus green line.

Aku menapak ke tempat tunggu bus.Dalam sejuk sejuk lapar rasa macam takde tenaga dah.Sampai bus stop lega yang amat sebab dapat duduk duduk.Tak ramai pun yang tunggu bus.Bus kali ni lama sikit aku nak kena tunggu ada dalam 30 minit kot aku lepak .

Nak naik bus green line aku kena patah balik ke Kawaguchiko station.Motif la nak kena ulang alik macam gitu.Takpe la dah ada pass sua sua je kat muka driver tu.

Waktu dalam bus baru aku perasan bus yang red line tak lalu kawasan yang aku memula datang  tadi.Malas nak fikir lantak la mana dia nak lalu janji aku dapat pergi tempat yang aku nak pergi.

Lapar lapar macam ni dan kurang caffein dalam badan buat aku pening pening lalat nak berfikir.Otak pun malas nak bekerja untuk tuan dia.

Sampai Kawaguchiko station orang  tak berapa ramai.Tapi yang paling tak best kena tunggu bus lama.Bus red line dah 23 kali ulang alik tapi bus green line haram non ado

Ada 2 orang makcik jepun ni tetiba datang bebual dengan aku.English dia pun tunggang tebalik.Beria tanya aku dari mana,buat apa datang,datang ngan sapa.Tapi rupanya dia nak pinjam aku punya phone sebab nak google tempat apa ntah.

Sory la makcik phone aku takleh nak google wifi pun non ado.Kalau ada pun aku malas nak layan sebenarnya.Aku takde mood sebab lapar.Nak bercakap dengan orang pun malas.


DAH SAMPAI TEMPAT AKU NAK PERGI.AKU NAK POSE SENDU DEKAT POKOK NI JE SEBENARNYA
CINTA AKU KAU DAN DIA

TUHAN AKU HARAP SEKALI SEUMUR HIDUPKU



Aku ada ambil video daun daun sedang gugur.Tetiba rasa dalam drama Kolea pulak.Habis bervideo aku lepak lepak ambik feel kat tepi tasik.


Aku tengok map lagi tapi rasa macam dah tak nak ke mana mana dan aku decide balik ke station Kawaguchiko dan back to Tokyo.


ADA PEMPUAN DUK GULING GULING SAKAN BERGAMBAR
SILA BERGULING
SEDANG BERGADUH AKHIRNYA KENA SUMPAH JADI BATU REBUT SIAPA NTAH
TEMPAT TUNGGU BUS
JALAN RAYA NAK PERGI TUNGGU BUS
HOTEL
Aku tunggu bus tapi yang lalu bus red line.Naik saja dari terus menunggu sejuk sejuk macam ni.Dapat la aku pusing pusing lagi sekali lake kawaguchi ni.

Hari pun dah nak gelap.Fuji pun dah selimut seluruh badan dia.Mungkin aku takde jodoh dengan dia.Takpe next time aku harap aku ada jodoh dengan dia kalau tak aku suruh orang rogol dia beramai ramai

Yang penting aku nak datang lagi sini.Nak bermalam kat sini.

Bye bye Kawaguchiko.

NOTE: BEKAS KEKASIH

            Sesekali aku rindukan kau wahai bekas kekasih
            yang jadikan aku lebih bersedia dan tabah
            untuk ditinggalkan dan untuk disisih.

           Terima Kasih

            *SEKSI OVARI