Thursday, April 5, 2018

LAZY TRIP - CHINA - SUZHOU - PART 2

Shantang Street

Hari kedua kat Suzhou aku memang takde activity apa.Sebab aku memang nak bermalas malasan kat hostel sambil borak borak ngan budak budak bilik aku.

Budak budak yang satu dorm ngan aku kat sini best sebab reti jugak nak comunicate dalam BI.

Dorang pun datang Suzhou just untuk bermalas malasan macam aku.Ada yang baru lepas resign,ada yang baru putus cinta ada yang datang jumpa kawan 

Tapi bila fikir fikir balik buat apa datang jauh jauh sampai nak baring satu hari kat bilik,so aku decide nak keluar petang tu.Dorang ada jugak suggest kat aku pergi sana sini tapi aku cakap malas nak gi jauh jauh dan banyak tempat.

So aku decide pergi sini Shantang Street je

Shantang Street, an ancient riverside pedestrian road in northwest Suzhou, Jiangsu, is very popular with tourists. From Changmen Gate (the west gate of the ancient city) in the downtown, it winds northwest on the northern bank of the Shantang River, and ends at scenic Tiger Hill. It extends about 2.2 miles (seven li), hence the name ‘Seven-Li Shantang’.

macam mana datang datang sini mohon baca sini


Aku datang keluar hostel lebih kurang jam 2 petang lepas isi perut kenyang kenyang

Sebelum sampai sini aku dah buang masa berjam kat dalam bas sebab terlebih pandai kononnya aku pergi naik bas,tapi bas yang aku naik tu salah and aku sampai kat tempat lain.So terpaksa patah balik semua.Kalau tak kerana kebodohan diri sendiri mesti aku sampai dari tadi.So nak lampias kemarahan pada siapa,pada diri sendirilah.

So lain kali jangan pepandai.

Kalau naik train senang je datang sini,tapi dari train station kena menapak dalam 100m kot.Aku memula tu tanya orang.Sebab tak sure arah mana kiri atau kanan.Aku just tunjuk je kertas yang aku dah siap print.

Waktu aku sampai tu macam tak ramai sangat ummah.Tapi bila dah makin petang bergroup group ummah jinjang baru sampai.So tempat mula jadi bising dan agak rimas ngan warga jinjang.So aku cepat cepat lari jauh jauh sikit sebab menyampah tahap pprt dorang.

Tak perlu story banyak banyak tengok je pic pic sendu yang ada












Kalau rasa penat boleh rehat rehat sambil minum coffe ka starbucks.Tapi starbucks kat sini kurang sedap.Dah 2 tempat aku masuk semua tak sedap.Harap next destination aku jumpa yang sedap
Kat sini terletak Suzhou Tourism Infomation Centre tapi aku tak masuk pun










Aku try hard ambil pic waktu malam tapi sendu yang amat dengan tahap gegaran taraf gempa bumi.
Ni jalan menuju ke train station.Ayuh kita pulang ke hostel sebab mata dah mengantuk campur tahap kemalasan yang amat amat tinggi.Aku cuma nampak bantal ngan tilam je

No comments:

Post a Comment