Tuesday, 10 May 2016

SANTAI MUSIM LURUH KOREA 2015 - PART 2 - ITIRENARY / COST/HOSTEL

Trip ni aku takde rushing.Nama pun santai so aku ikut mood la rasa nak pergi pergi, rasa malas lepak je kat guesthouse.

so aku share itinenary aku selama 2 minggu  kat sana

#TRIPZAMANPURBA

Everland is a theme park at the Everland Resort in Yongin, a city in Gyeonggi-do province, South Korea - wikipedia
Namisum is a tiny half-moon shaped island located in ChuncheonSouth Korea, formed as it was inundated by the rising water of the North Han River as the result of the construction of Cheongpyeong Dam (청평댐) in 1944. - wikipedia

Garden of Morning Calm
Sokcho (속초) is a city in Gangwon-do province, South Korea. It is located in the far northeast of Gangwon-do.
Bila dahdah pergi Sokcho harus datang sini - SeoraksanNational Park
The village of Cheongho-dong is now the hometown to many people of North Korean ancestry and is commonly referred to as ‘Abai village.’ The word ‘Abai’ comes from the Hamgyeong-do dialect meaning ‘an aged person.’ Many elderly people fled to Cheongho-dong from North Korea during the Korean War; the large number of older residents resulted in the town’s current nickname. 
Haneul Park (Sky Park), located within the World Cup Stadium Park, is a grassland park that was formed where the second site of the Nanjido Landfill once stood. As it was once a landfill and the soil especially poor, the Haneul Park wasteland recovery project demonstrates how nature can flourish out of what was once barren land. 
Suncheonman Bay is Korea’s first coastal wetland and it was officially registered with the Ramsar Convention on January 20, 2006.
Mana  S
Naganeupseong Folk Village 
Taejongdae - Designated as a Busan monument, along with Oryukdo Island, Taejongdae represents Busan, and is especially famous for its rock beach. Featuring its highest peak at 250 meters, there are forests of pine trees and 200 other varieties of trees. Taejongdae was named after the 29th king of the Silla Kingdom (57 BC-AD 935), King Taejong Mu-Yeol (604-661). King Taejong traveled to many places but this was the place he enjoyed shooting arrows the most.
Sempat bersunset
Gamcheon Culture Villiage - is formed by houses built in staircase-fashion on the foothills of a coastal mountain, earning this village the nickname of "Machu Picchu of Busan." The many alleys cutting through this community are vibrantly decorated with murals and sculptures created by the residents. 

Jeju Island - Seongsan Ilchulbong Peak rose from under the sea in a volcanic eruption over 100,000 years ago. 

Seopjikoji is located at the end of the eastern shore of Jeju Island.
Jusangjeolli Cliff
Yongmeori

Naejangsan is a famous mountain in the Jeolla-do province, and the best mountain in Korea for viewing autumn’s crimson leaves.


Allocation - Trip santai musim luruh korea 2015

Flight
KL --->Seoul = RM350.00
Busan ----> KL = RM350.00

JejuAir - Booking beberapa month before #LUPA - CC
Busan --->Jeju (Return) = RM220.00

Booking 2 week before - Guna CC
KTX Seoul ---->Suncheon = 44000.00won = RM165.00


Hostel ---> 13malam = RM1050.00


Untuk trip ni aku just tukar RM1800.00 ,dan rates sangat sangat menangis tepi money changes.Masa tukar tu dapat dalam 480k won

1000won = RM3.75  mahal kan ?

Dengan duit tu aku buat makan minum,shopping,entrance fee dan transport.Ada juga aku guna bayar hostel.Aku spend untuk bayar hostel by cash hanya 50k won sahaja.Selebih aku guna kredit card.Terima kasih lagi sekali peminjam kredit card.Aku simpan cash mana tau ada hal hal yang lebih penting.

Makan minum aku takde la over sangat.Aku bukan jenis semua benda nak try kat korea tu.

Tapi paling aku rasa best bila bab minum coffee.Aku rasa duit aku banyak beli coffee kat mart je.Lepas tu try coffee kat cafe cafe yang berlambak tu.Coffee semua sedap sedap dan sampai sekarang aku masih terasa rasa.Ada sesiapa nak pergi korea aku nak kirim nanti sampai airport aku pergi ambik hahahahaha.

Duit untuk transport pun boleh  tahan mahal.Kejap je aku top-up T money tut tut habis.Untuk transport ada sekali aku guna kredit card waktu bayar tiket bus ke Gwangju.Aku memang hadkan penggunaan cash waktu hari hari last.Cash hanya untuk  kegunaan yang perlu sahaja.

Aku terpaksa beli 2 benda tu yang penggunaan kredit card jadi tinggi.Aku just allocate 1000 sahaja untuk credit card.Tapi apa boleh buat kerna terpaksa aku turutkan.

Aku spend RM1200.00  untuk  CC

Total cost = RM 4100.00 

Kalau jenis yang suka shopping bawa duit banyak banyak.

Aku rasa masih under BAJET.Tapi masih boleh dikurangkan jika aku tak naik KTX ke Suncheon.Tapi apa salahnya merasa naik KTX kat seoul sebab masa kat jepun dulu dah rasa naik Shinkasen. #RINDUSHINKASEN


Bus untuk ke Suncheon lebih murah berbanding naik KTX.Tapi take time untuk sampai.Takpe la bukan selalu kan kan kan

Lagi satu aku sepatutnya ambik Flight terus dari jeju ke Gwangju.Tak perlu nak buang masa di Busan dan buang duit beli tiket ke Gwangju.Itu kalau ikut route yang aku buat.Orang lain punya route aku tak tahu pepandai sendiri buat.


*CC - CREDIT CARD
*Kalau aku rajin aku buat detail expenses.Ada tu ada tapi aku kena edit kasi cantik sikit.Tunggu mood rajin datang sebab sekarang mood aku malas.Mood duka lara pun ada sebab kena cancel trip
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

HOSTEL

Macam biasa aku akan pilih yang paling murah.Haruslah aku pilih dorm sajok,setakat nak tidur je 


SS GUESTHOUSE - SEOUL



Sebab aku pilih :

LOCATION: dekat dengan seoul station - 3 MINIT JALAN KAKI
- murah tapi ada lagi yang murah kot
- provide breakfast,tapi masa aku booking aku tak ambik kisah pun ada ke tak.Pagi esoknya masa aku nak breakfast baru aku tahu
-bersih tu perlu


THE HOUSE HOSTEL - SOKCHO


Hostel ni sangat cantik @ comel.
LOCATION:Dekat dengan bus terminal jalan kaki 5 minit saja.
- Memang aku suka sangat dengan hostel ni
- murah
- Ada breakfast
- facility semua cukup
- aku recommended  sesiapa yang nak bermalam dekat Sokcho
-wifi kat bilik slow sikit

NAILO GUESTHOUSE - SUNCHEON - JEOLLA

Sesiapa yang booking hostel ni sila follow-up sebanyak mungkin dengan pihak hostel supaya masa ko sampai takde termanggu depan tu tunggu owner

-hostel ni memang tak ramai tetamu,dan kebarangkalian untuk tidur seorang diri dalam dorm yang besar dan ada banyak bilik tapi jangan risau dorm tu khas untuk perempuan sahaja.
- LOCATIONDekat dengan suncheon station sebelah saja - BELAH KIRI
- murah
- takde breakfast
- bilik air open - so timing nak mandi pandai pandai sendiri.
- ada e mart tapi jalan dalam 10 minit
- depan hostel ada pasar pagi dan orang jual buah buahan

SUKBAK DOT COM - BUSAN


-malam malam kawasan tu ada banyak pub
LOCATION : dekat dengan busan station - JALAN KAKI KURANG 5 MINIT
- murah
- ada breakfast
- bersih
- recommended

YEHA GUESTHOUSE - JEJU ISLAND

YEHA GUESTHOUSE

Masa booking aku bayar deposit 12,000won.

-LOCATION : dekat --> Jeju Airport - kurang dari 10 minit kot naik bus
                          dekat -->  jeju bus terminal
-murah
-bersih
-boleh masak memasak,untuk muslim ada alatan khas for MUSLIM ONLY 
-facility semua cukup
-breakfast disediakan
-recommended

OXBLOODK - GWANGJU


Aku nak ke Naejangsan,so aku jadikan Gwangju sebagai tempat transit untuk bermalam.Awal pagi aku terus ke Naejangsang.Aku booking via booking.com
-LOCATION : Dekat dengan bus terminal,tapi bukanlah dekat sangat.Kena menapak dalam 10 minit.Kedudukan hostel agak kedalam.Tapi ada landmark yang memudahkan aku cari hostel ni walau aku ada sikit cuak sebab sampai hari pun dah gelap.
-ada emart - jalan dalam 5 minit
-masa booking no need deposit
-bersih
-murah
-breakfas ada tapi sob sob

Overall aku berpuas hati dengan semua hostel ni.Cuma yang nailo tu aku macam tak recommeded sangat.Tapi datang ramai ramai ok je tak rasa takut sangat.Semua hostel sediakan wifi free.

Plan percutian anda dengan bijak.Trip kali ni aku kena tidur tepi jalan.Next aku story ........................................

*Seoul & Busan area ada so many pilihan so depend pada kemahuan diri.

4 comments:

  1. 2 minggu? perghh mmg puas hati lah..JM leh pegi paling lama 10 hari je tak boleh cuti lama huhhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup 2 minggu jalan sampai bosan.Tapi tak bosan pun.Rasa cam nak duk lama sebab banyak tempat lagi tak cover next ....

      Delete
  2. kalau ke Sokcho wajib stay d The House Hostel tu sgt strategik

    ReplyDelete
    Replies
    1. stay beberapa hari pu ok.Sokcho ni cam relax je

      Delete