Monday, 15 July 2013

percutian ke Kota Padang & Bukit Tinggi Part 1



Assalamualaikum


Malasnya nak update entry backpackers ke West Sumatra@Padang@Bukit Tinggi. Percutian 4hari3malam bermula 6/07/2013 - 09/07/2013. ini agak menyeronokkan. Dengan tiket penerbangan tambang murah Air Asia denga trademark 'everyone can fly'' bumi Sumatra kami redah. Kira murah juga tiket yang kami dapat.

Harga Tiket Pergi Balik = RM344.00 (4/ORG)


Harga tiket diatas tidak termasuk bagasi yang nak masuk kargo.aku sarankan belilah bagasi anda terus. aku akan show harga bagasi.Kerana bila anda pulang aku jamin mesti terlebih muatan.Aku show dalam entry last kerana kami ada masalah bila  penhujung percutian.

Sebelum kesana aku telah lakukan beberapa survey di google berkenaan negeri Padang.Aku perlu tahu apa yang menarik disana. Tak susah nak mencari maklumat bekenaan Tanah Minang. Cari saja di google.Anda juga boleh baca blog blog yang ada . Percutian ini adalah percutian budget. Aku kesini hanya bawak duit cukup makan sahaja. Percutian ini aku anggap sebagai sesi pengenalan, agenda untuk shopping disini memang tiada.

Sebelum pergi pastikan passport anda masih valid.

Tukaran Wang  

Trip ini aku hanya bawak 2juta rupi = RM644.00 sahaja.BUDGET INI UNTUK SEMUA SEKALI HOTEL,MAKAN MINUM,TAMBANG SEGALA PENGANKUTAN DAN SEBAGAINYA.

Resit tukaran wang

Kadar Tukaran Wang (Semasa)

1JRP = RM321.00
2JRP X RM321.00   =  RM642.00


Aku Kaya
List Tukaran Rp -> RM
Lepas tukar duit tu kalau rajin buat lah list cam kat atas senang korang nak guna duit nanti.

Jangan lupa aktifkan kad ATM anda juga. Jika anda mempunyai kredit kad itu lagi bagus. Mana tahu anda kehabisan wang disana.Tetapi saya galakan anda bawa wang lebih. Takpe jika tak digunakan anda boleh tukar nanti.Tapi aku tak aktif pun. 




Tambang Bas KL Sentral ke LCCT
 
Tiba hari yang ditunggu tanggal 06/07/2023 perasaan happy tak payah cakap. Kami bangun awal pagi bersiap untuk ke LCCT. Memandangkan penerbangan kami jam 7.55am maka kami perlu berada lebih awal di LCCT. Jam 4.00am kami bertolak ke KL Sentral untul menaiki bas ke Lcct. Terima kerani menghantar kami Encik yang saya lupa namanya.

kos Tambang bas KL Sentral  - LCCT = RM8.00

Anda jangan risau bas ke LCCT sungguh banyak. Lagi pula ramai staff Air Asia yang nak ke tempat kerja mereka. Perjalanan ke LCCT ambil masa lebih kurang 1jam. Sampai  di LCCT kami terus check  in jika lambat nanti terpaksa check in counter dan charge sebanyak RM10.00 tak ke rugi namanya.

Sarapan pagi LCCT
Selepas check in kami sarapan pagi di cafe yang terdapat disitu.Walau harganya agak mahal dan rasanya tak sedap perut yang lapar terpaksa diisi.

Kos Breakfast = RM10.00

IMG Checking

Selepas selasai breakfast kami terus ke kaunter imgresen untuk checking semua barang yang dibawa. Orang agak ramai pada waktu pagi. Syukur semua barang yang dibawa lepas,cuma kawan saya ada 2 barang yang dirampas. selepas selasai semua kami terus ke ruang menunggu . Kami masuk 1 jam awal . Ini lebih bagus kerana fligh tak tentu masa. Jam 7.15am pegumuman flight ke Padang tiba. Nasib kami masuk cepat. Rasa mengantuk kian terasa tapi takpe dalam flight boleh tidur. Apabila si gadis mengumumkan semua penumbang dibenarkan menaiki pesawat kami terus ke pintu masuk. Tepat jam 7.55am pesawat kami bergerak menuju ke West Sumatra.Bye bye Tanah Melayu jumpa lagi empat hari.
IMG Checking Lepas.Barang clear
IMG scan

Muka Happy tunggu flight

2 comments:

  1. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.



    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.



    ReplyDelete